Bostället

 

Jag som driver denna hemsida bor på Bostället, byns gamla Rote och heter Ingemar. Jag flyttade till denna stuga 2008.13465995_10206449115054675_865505789240811303_n

Jag har hållit på med höns sedan 80-talet. Först var det Lanthöns som gällde. Har haft Åsbohöns, Ölandshöns, Öländska dvärgar (Spitehöns) och Kindahöns.

2011 på hösten fick jag tag på mina första Fiftyfive Flowery. Att jag sedan fortsatte beror på min envishet när jag hittat något som fångar mitt intresse. Jag betalade 300 kr/styck för en trio vardera FF Guld och FF Silver. Efter en vecka dog den ena FFG-hönan i vad jag nu skulle gissa på Marek. Efter dessa grupper har här av olika skäl passerat en hel del raser. Dels har jag i perioder tagit mig an någon av de försvinnande få, men oerhört vackra och produktiva Kulturraserna.

Nu går här några renrasiga grupper Silverudds blå, Gammelsvensk Vit Leghorn, Fiftyfive Flowery Guld, New Hampshire, Pekingankor och ett gäng tuppar och hönor i projekt jag beskriver nedan.

unghönaJag kom av olika skäl in på idén om att återskapa en Delaware. Visst kunde jag ha kontaktat Jordbruksverket och genomfört en import med allt vad det innebär av jättekostnader pga dåliga kläck, införseltillstånd, tullar, mm. Eftersom en god vän levererat "receptet" för att ta fram en ny Delaware bestämde jag mig för att försöka mig på detta omfattande och likaså rätt kostsamma projekt. Jag hade ju djur på gården och kände de som kunde leverera det jag saknade.

Idén att försöka återskapa Martin Silverudds Isbar och eventuellt Silverhamps, kom nästan jämsides. Till det projektet behövdes i stort sett detsamma materialet, med någon liten differens.

Bägge projekten staratades upp under 2015-16 och beräknas vara klara under 2019-2020. Planen är sedan att hålla rejäla avelsgrupper av dessa bägge unika raser här. För att livskraftiga stammar skall kunna upprätthållas är det viktigt att bägge raserna sprids till nya intresserade som vill starta uippp egen avel och då är villiga att stambokföra sina djur. Om nästa generation efter att rasen blivit klar, snabbt förökas upp i nya avelsgrupper, innebär det minimal genförlust och mitt jobb är inte förgäves. Det är förklaringen till att jag helst säljer till den som är villig att stambokföra sina djur. Ofta kan det innebära att jag ger en visss rabatt till den som köper rejält med djurmaterial och låter ett medlemskap i Svenska Kulturhönsföreningen ingå i köpet. Ett förfaringssätt jag har använt mig av14980627_10154919671493273_6001911458827991044_n oftare och oftare.
Medlemsavgiften i Svenska Kulturhönsföreningen är ett av få krav för stambokföring. Att djuren är rastypiska och att härstamningen visar att det är vad man tror det är är andra krav.
Du som funderar på stambokföring skall veta att fördelarna är desto fler än kraven. Du får en tidning på 20 sidor i färgtryck fyra gånger årligen i brevlådan. Du kan sälja djur med härstamningsbevis. Du är en del av en rörelse som ser till att framtidens hönsägare har kvalitativt material att tillgå. Du får inträde i vår livaktiga Facebookgrupp för medlemmar.

daggamla

Svenska Kulturhönsföreningen bildades på mitt initiativ hösten 2012, för att rädda och avla på de av Martin Silverudd skapade raserna, men också för att rädda och avla på andra värp- och kombnationsraser vi kan hitta. Vi hittar och avlar på allt fler raser där mycket av de gamla fina bruksegenskaperna finns kvar. Hos mig hittar du bara höns och ankor som föreningen jobbar med. Det är i de flesta fall mycket hotade och din insats skulle vara av mycket stort värde om du bestämmer dig för att ansluta dina djur i stamboken.

Du som vill ha vackra höns och känna lyckan av egenproducerade ägg och skaffa dig möjligheten att smaka en riktig tuppstek efter dina egna höns, är naturligtvis lika välkommen hit. Här finns höns för de flesta smaker.